Comunicat de presă: Peste 5000 de tineri au beneficiat de educație pentru viața de familie și dezvoltare personală sub sloganul ÎNDRĂZNEȘTE SĂ FII MARE!
Postat de Tineri pentru Tineri pe 03-10-2012 la ora 06:30:32

În anul școlar 2011 – 2012, peste 5000 de tineri au beneficiat de programul ”Educație pentru Viața de Familie” (EVF) în licee din 15 județe. Programul s-a desfășurat sub sloganul ”Îndrăznește să fii mare!”, prin intermediul unei echipe de peste 900 de voluntari cu vârste cuprinse între 16 și 20 ani – educatori între egali instruiți.

Modulul EVF îi pregătește pe adolescenți pentru provocările relațiilor sociale și personale, se desfășoară într-un sistem standardizat de 6-12 ore pentru fiecare clasă participantă și acoperă teme precum: Autocunoaștere; Clarificarea valorilor și luarea deciziilor; Echitate de gen, rolurile sexelor și relaționare; Anatomia și fiziologia sistemelor reproducătoare; Infecții cu transmitere sexuală; Prevenirea și combaterea HIV/SIDA; Metode contraceptive; Sarcină și parentalitate; Comunicare în sănătatea reproducerii și a sexualității; Implicare Activă și Etică.

”Prin programele și proiectele adresate tinerilor, încercăm să le furnizăm acestora cunoștințele, atitudinile și abilitățile necesare pentru a deveni niște adulți cât mai mulțumiți de ceea ce li se întâmplă în viața de zi cu zi. Prin acest proiect, vrem să-i ajutăm să se clarifice, să știe cine sunt, ce vor și ce pot face pentru a crește frumos. Dar, înainte de toate, ca ei singuri să-și dorească să crească frumos și să facă ceva în acest sens, nu să aștepte ca ”cineva” să facă ceva pentru ei. Nu vrem să trăim într-o țară și într-o Europă de asistați social, cum se previzionează pentru 2050. Vrem ca generațiile care vin să aibă într-adevăr o calitate a vieții pe care și-o doresc, dar pe care o și merită”, declară Adina Manea, Director Programe – Fundația Tineri pentru Tineri.

Întrucât programul desfășurat de Fundația Tineri pentru Tineri conține o componentă semnificativă despre sănătatea reproducerii și sexualității, acesta a fost construit pe baza unei cercetări pe tema comportamentului sexual al tinerilor români în ultimele decenii. Cercetarea dezvăluie cele mai recente date pe subiect, permițând o abordare avizată a tinerilor din grupul țintă. Determinarea unui comportament sexual responsabil se referă la urmărirea unei serii de indicatori:

1.    Amânarea debutului in viața sexuală

La ultimul Studiu al Sănătății Reproducerii realizat în România se putea observa o tendință de amânare a debutului în viața sexuală. Astfel – în 2004 – 26,1% dintre tinerii români cu vârsta sub 18 ani își începuseră viața sexuală, în timp ce în 1999, 28,4% dintre aceștia aleseseră să facă acest pas. Raportat la vârsta de 16 ani, un procent relativ mic de adolescenți își începuseră activitatea sexuală: 7,9% dintre fete și 13,2% dintre băieți.

În prezent, datele arată că debutul în viața sexuală se realizează – în medie – la vârsta de 16-17 ani (17,5 ani la fete și 16,1 ani la băieți). În cadrul primului contact sexual, doi din trei tineri au definit relaţia cu partenerii lor ca fiind cea cu un/o iubit(ă), însă 13% din tineri (15-24 de ani) au făcut pentru prima dată sex la prima întâlnire, iar 18% dintre elevi au avut prima experiență sexuală la câteva zile după prima întâlnire.

2.    Utilizarea metodelor contraceptive moderne la primul contact sexual

În 1999, 40,2% dintre bărbați și 28% dintre femei declarau că au utilizat o metodă modernă de contracepție la primul contact sexual. În 2004, 64,6% dintre bărbați și 44,7% dintre femei utilizaseră contracepția modernă la debutul în viața sexuală.

Cele mai recente date (2011) arată că 67,8% dintre tineri au utilizat un prezervativ la primul contact sexual. În același timp, tinerii care nu au folosit prezervativul justifică acest comportament prin faptul că acel contact sexual a fost neprevăzut (36%) sau prin încrederea în partener(ă) (28%).

3.    Promovarea fidelității în cuplu

Cele mai recente date arată că trei sferturi dintre tineri au avut contact sexual cu un singur partener în ultimele 3 luni. Îngrijorător este că doar 46% dintre tinerii care au avut relații sexuale ocazionale au folosit întotdeauna un prezervativ în timpul acestor contacte.

Promovarea fidelității în cadrul cuplului reprezintă unul dintre conceptele cheie de urmărit pentru o campanie de prevenire în domeniul sănătății reproducerii și al sexualității. Astfel, limitarea numărului de parteneri reprezintă o modalitate de prevenire a infecțiilor cu transmitere sexuală.

4.    Încurajarea discuțiilor despre prezervativ și contracepție

În prezent, trei din patru tineri români au declarat că au discutat cu partenerul despre folosirea prezervativului. Schimbând perspectiva, jumătate dintre tineri (47,4%) declară că a existat cel puțin un caz în care partenerul a cerut folosirea prezervativului; dintre respondenții puși în această situație, 18,2% au refuzat să folosească prezervativul, iar 6,6% au refuzat contactul sexual cu prezervativ.

5.    Încurajarea participării tinerilor la activități de voluntariat

Experiența și cercetările anterioare realizate în 2004-2009, arată faptul că, în urma unui program de formare susținut de educatori între egali (tineri care instruiesc alți tineri), rezultatele sunt îmbucurăroare. Peste 80% dintre beneficiarii unui astfel de program au cunoștințe complete și corecte despre subiectele abordate.

În plus față de beneficiile de calitate aduse de activitatea de educație între egali, studiile arată că există și o serie de rezultate economice favorabile ca urmare a încurajării voluntariatului. Astfel, Consiliul Europei arată că ”Voluntariatul are un potențial mare dar ne-exploatat pentru dezvoltarea socială și economică a Europei. Sectorul de voluntariat contribuie cu aproximativ 5% la PIB-ul economiilor naționale din Europa.”

Îndrăznește să fii mare!

Campania ”Îndrăznește să fii mare!” se derulează în anii școlari 2011-2012 și 2012-2013 prin intermediul unui acord de parteneriat cu Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, în cadrul proiectului EVRICA – Educație pentru Viață și Responsabilizare Individuală prin programe de Cetățenie Activă pentru tinerii din România, cofinanțat din Fondul Social European – Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

În completarea activităților derulate în licee, echipele de tineri educatori între egali desfășoară activități în afara școlilor (parcuri, baruri, discoteci), iar în perioada 23 iulie – 26 august 2012 vor participa la campania de vară ”Îndrăznește să fii mare!”, care se va derula în Costinești. Pentru această campanie au fost mobilizați 105 voluntari, au fost pregătite materiale informative pe temele programului, materiale promoționale și 40.000 de prezervative.

Până la finalul proiectului 22.950 de elevi vor beneficia de modulul EVF derulat în unitățile școlare, rezultatul fiind un comportament mai responsabil al tinerilor și un nivel de cunoștințe și abilități mai ridicat în ceea ce privește contracepția, prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală, relaționarea și echitatea de gen, precum și creșterea nivelului lor de implicare în problemele comunității din care fac parte.

Pentru îndeplinirea acestor obiective, Fundația Tineri pentru Tineri va instrui și implica în program 1.500 de voluntari elevi.

Despre Fundația Tineri pentru Tineri

Fundaţia Tineri pentru Tineri (TpT) este o organizaţie naţională, neguvernamentală, independentă, apolitică, non-profit, bazată pe voluntariat, creată în anul 1991 cu scopul de a se implica în problematica socială a tinerilor din România. În ultimii 5 ani, TpT a derulat programe în valoare de peste 5 milioane de euro. În prezent, Fundaţia Tineri pentru Tineri îşi desfăşoară programele în 15 judeţe din ţară: Botoşani, Braşov, Brăila, Bucureşti, Constanţa, Dâmboviţa, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Teleorman, Tulcea, Timiş și Vaslui.

Last5

Last5
*
*
Similare

Last5
Postat de Justeffona pe 05-11-2017 la ora 23:38:55
Articol
Prevacid Buy Online Cytotec En Walmart cialis online Levitra Controindicazioni Italia...

Postat de CharlesReife pe 17-08-2017 la ora 19:02:00
Articol
More info!...

Postat de RobInom pe 17-01-2017 la ora 15:12:37
Articol
Clomid For Male Purchase Worldwide Levaquin 500mg Secure Ordering Pills online pharmacy Big ...

Postat de Lennypsype pe 10-01-2017 la ora 23:20:29
Articol
Review-uri, inclusiv medici cu privire la acest medicament, pe internet, puteți găsi o mulțim...

Postat de Rowdy pe 21-10-2016 la ora 19:34:00
Articol
Vous avez le chic pour dire avec talent ce que je ressens bÃt;2ment&#8e30ª.Je suis cryogÃ...


Newsletter


TagCloud
UE

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro


Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României


Random5
Articol
Tot ce trebuie să știi despre prezervativ

Dragi tineri,

Probabil ați întâlnit până acum o mulțime de oameni care au deschis un subiect de discuție despre prezervative. Dacă acest lucru nu s-a întâmplat până acum, cu siguranță veți întâlni alte persoane care vor face acest lucru în viitor.

De ce se discută atât de mult despre prezervativ?

Citeste mai mult
Articol
Standarde pentru educația sexuală în Europa

Tendința crescătoare către globalizare și răspândirea rapidă a informațiilor, combinate cu prevalența ridicată a infecției cu HIV și violenței sexuale, sunt factori, identificați de cercetători ai mediului social, factori care sugerează că educația sexuală și conștientizarea sunt soluții cheie pentru a minimiza și menține la un nivel scăzut problemele legate de sex ale generațiilor tinere din Europa Occidentală.

Citeste mai mult
Articol
Dacă nu fac dragoste cu el s-ar putea să îl pierd

Primul mit pe care îl discutăm este:

”Dacă nu fac dragoste cu el s-ar putea să îl pierd”

Așteptăm comentariile și opiniile voastre!
Citeste mai mult
Articol
Stigma și discriminarea

Stigma și discriminarea
A discuta despre prevenirea infecției cu HIV presupune a lua în considerare și nevoile persoanelor infectate. Una dintre aceste nevoi se referă la eliminarea stigmei și discriminării pe bază de statut de sănătate.

De ce? Pentru că oricare dintre noi, atunci când simte că este posibil să fie exclus din grup pe un anumit motiv, va avea tendința de a ascunde motivul temerilor. La fel se întâmplă și cu persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA. Și acesta este un drept protejat de lege.
Citeste mai mult
Articol
Dacă ești informat nu ai de ce să te temi

Dragi tineri,

Un studiu realizat de ONU ne-a arătat că peste 98% din populația globului consideră HIV/SIDA ca fiind un subiect important. Mai mult de jumătate dintre voi ați luat contact cu cel puțin o campanie de prevenire HIV/SIDA în ultimul an dar, din diverse motive, preferați să vă gândiți că nu vi se poate întâmpla vouă, că voi nu sunteți expuși. Evident, apare întrebarea: Ce faceți pentru a nu fi expuși?