Sistemul reproducător feminin
Postat de Tineri pentru Tineri pe 03-10-2012 la ora 05:56:59

 Sistemul reproducător feminin intern


• Vagin - Vaginul este un conduct musculo-membranos ce se întinde între colul uterin şi vulvă.

• Colul uterin (cervix) - Deschidere a uterului, proeminentă în partea superioară a vaginului.

• Uter - Uterul este un organ cavitar situat în regiunea pelviană, între vezica urinară şi rect; cavitatea uterină este căptuşită de o mucoasă numită endometru, care se îngroaşă lunar pentru a primi ovulul fecundat. Dacă acesta nu apare, mucoasa se elimină, acest proces fiind numit menstruație. Uterul este locul în care se dezvoltă copilul în timpul sarcinii.

• Trompe uterine - Trompele uterine sunt un conduct muscular pereche care se întinde între corpul uterin şi ovar. În treimea superioară a acestora are loc fecundarea.
• Ovare - Glande sexuale (genitale) feminine localizate în regiunea pelviană; conţin la naştere între 300.000 şi 500.000 de foliculi ovarieni primordiali, din care vor ajunge la maturitate doar 300-400; După pubertate, foliculii sunt supuşi procesului de maturare; astfel, lunar, un folicul matur eliberează - prin ruperea sa - ovulul; de asemenea, ovarele au o funcţie de sinteză a hormonilor estrogen şi progesteron.

• Uretra - Este un canal prin care urina ajunge în afara organismului.

• Ovul - Celula sexuală feminină.

De știut:
Menstruaţia - Eliminarea periodică a mucoasei uterine, numită endometru care s-a format pentru a primi şi dezvolta un posibil ovul fecundat. Durerile menstruale pot fi provocate de contracţiile uterine, care au rolul de a produce desprinderea endometrului, acest proces provocând mici sângerări, care determină culoarea roşiatică a lichidului menstrual.

Ciclul menstrual - Începe în prima zi a menstruaţiei şi se termină în ziua dinaintea menstruaţiei următoare.

Ovulaţia - În timpul ovulaţiei, un ovar eliberează un ovul matur care poate fi fecundat. Ovulația apare aproximativ la jumătatea ciclului menstrual, dar este frecvent neregulată la adolescente. O ovulaţie multiplă poate duce la sarcină gemelară sau multiplă.Procesul de reproducere
La fiecare ciclu menstrual există un moment în care unul dintre ovare eliberează un ovul. De obicei, acest lucru se întâmplă cu 14 zile înaintea menstruaţiei şi se numeşte ovulaţie. Eliberat, ovulul matur va aştepta pe trompele uterine spermatozoidul care să-l fecundeze. Dacă acest lucru se întâmplă, ovulul fertilizat se va deplasa înspre uter şi se va prinde de mucoasa uterină unde se va dezvolta fătul.

Dacă nu se produce fecundarea, mucoasa uterină se va rupe şi, fiind foarte bine vascularizată, va produce sângerarea specifică menstruaţiei.

Prima menstruaţie (menarha) - O fată poate avea ovulaţie înainte, în timpul sau uneori după apariţia primei menstruaţii.

Fecundarea/Fertilizarea - Unirea unui ovul cu un spermatozoid în trompele uterine. Spermatozoizii pot fi capabili de fertilizare până la 7 zile după contactul sexual, iar ovulul poate fi fecundat în aproximativ 48 ore după ovulaţie.

Sistemul reproducător feminin extern

• Vulva - Organul genital feminin extern.

• Labiile mari şi labiile mici - Cute de piele aflate de fiecare parte a vaginului ce protejează clitorisul, orificiul vaginal şi pe cel uretral.

• Clitorisul - Localizat la punctul de întâlnire al labiilor, reprezintă punctul focal de stimulare al femeii.

• Orificiul uretral - Locul prin care urina iese în afara organismului.

• Orificiul vaginal - Reprezintă intrarea în vagin şi deschiderea prin care are loc eliminarea menstruaţiei.

• Anus - Orificiul prin care sunt eliminate fecalele (nu este parte directă a sistemului reproducător).

Last5

Last5
*
*
Similare

Last5
Postat de Justeffona pe 05-11-2017 la ora 23:38:55
Articol
Prevacid Buy Online Cytotec En Walmart cialis online Levitra Controindicazioni Italia...

Postat de CharlesReife pe 17-08-2017 la ora 19:02:00
Articol
More info!...

Postat de RobInom pe 17-01-2017 la ora 15:12:37
Articol
Clomid For Male Purchase Worldwide Levaquin 500mg Secure Ordering Pills online pharmacy Big ...

Postat de Lennypsype pe 10-01-2017 la ora 23:20:29
Articol
Review-uri, inclusiv medici cu privire la acest medicament, pe internet, puteți găsi o mulțim...

Postat de Rowdy pe 21-10-2016 la ora 19:34:00
Articol
Vous avez le chic pour dire avec talent ce que je ressens bÃt;2ment&#8e30ª.Je suis cryogÃ...


Newsletter


TagCloud
UE

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro


Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României


Random5
Articol
Sistemul reproducător feminin

 Sistemul reproducător feminin intern

• Vagin - Vaginul este un conduct musculo-membranos ce se întinde între colul uterin şi vulvă.

• Colul uterin (cervix) - Deschidere a uterului, proeminentă în partea superioară a vaginului.
Citeste mai mult
Articol
Cine, ce, cum

Cine se poate infecta?
Oricine. Da, inclusiv tu. Este suficient un singur contact sexual neprotejat (vaginal, oral, anal) cu o persoană infectată. Citeste mai mult
Articol
Corpul nostru, bunul nostru

Dragi tineri,

Corpul omului este bunul cel mai de preţ pe care acesta îl are. Din simplul motiv că acesta este singurul lucru de care omul dispune cum doreşte, este unic responsabil de starea şi buna lui funcţionare.

Aceste lucruri se aplică pentru persoanele obişnuite, care nu au nevoi speciale. Aşa cum este de altfel, marea masă a populaţiei. Din care probabil, faceţi şi voi parte. Citeste mai mult
Articol
Sistemul reproducător masculin

• Testicule - Două glande localizate în scrot; produc şi depozitează spermatozoizii, începând cu pubertatea şi produc hormonul sexual masculin numit testosteron. Au nevoie de o temperatură mai mică cu un grad decât temperatura organismului pentru a produce spermatozoizi.

• Scrot - Înveliş în formă de sac, localizat dedesubtul penisului care conţine testiculele și le protejează; controlează temperatura necesară producerii şi supravieţuirii spermatozoizilor. Citeste mai mult
Articol
Știai că...

 Prietenii, grupul, oamenii din jur discută mult despre sexualitate și tind să se concentreze pe ”picanteriile” domeniului. Acum, tu ai informațiile clare - despre ce înseamnă și cum se folosește corect - pe care le poți strecura și celorlalți în discuțiile voastre. Dar iată și câteva alte ”știați că”-uri pentru ca discuția să fie mai amuzantă: