Stigma și discriminarea
Postat de Tineri pentru Tineri pe 03-10-2012 la ora 05:58:29

 Stigma și discriminarea
A discuta despre prevenirea infecției cu HIV presupune a lua în considerare și nevoile persoanelor infectate. Una dintre aceste nevoi se referă la eliminarea stigmei și discriminării pe bază de statut de sănătate.

De ce? Pentru că oricare dintre noi, atunci când simte că este posibil să fie exclus din grup pe un anumit motiv, va avea tendința de a ascunde motivul temerilor. La fel se întâmplă și cu persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA. Și acesta este un drept protejat de lege.

Pentru persoanele catre trăiesc cu HIV, dezvăluirea diagnosticului este o provocare, cu multe întrebări. Deși este dificilă, aceasta este recomandată.

Ce înseamnă discriminare?

Prin discriminare se înţelege orice deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă, pe bază de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex sau orientare sexuală, apartenenţă la o categorie defavorizată sau orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea sau înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice.

De ce discriminează oamenii?

Una din principalele cauze este prejudecata. În societate există numeroase idei sau şabloane despre anumite grupuri de persoane pe care individul le aplică. Întâlnim des convingerea că persoanele de etnie rromă comit frecvent ilegalităţi. Această generalizare îi face pe mulţi să îi categorizeze nefavorabil, ca mai apoi să îi discrimineze, în virtutea convingerilor preluate de la alţii.

Discriminarea are repercusiuni grave în rândul celor afectaţi de ignorare, excludere. Sentimentul frustrării, al revoltei, al neputinţei îl încearcă pe cel discriminat, iar greutatea trăirilor îi îngreunează felul în care el relaţionează cu ceilalţi.

După cum puteți observa, HIV/SIDA nu este doar o problemă medicală, ci și una socială prin faptul că atrage după ea discriminare, marginalizare, teamă și neîncredere. Aceste atitudini complică și mai mult situația HIV/SIDA, mai ales în componenta sa de prevenire.

Teoretic, este foarte simplu să oprești răspândirea acestei infecții. În practică, lucrurile se complică. Ideal ar fi ca și tu să faci ceva pentru a nu ți se întâmpla ție sau celor apropiați ție.

Last5
Postat de Bhouzxs pe 10-12-2014 la ora 12:40:38

Pardon my ignorance, but will sonhmeitg like dsniff or Cain be useful on a wifi environment? It wouldn't seem like you would be able to pick much up, unless some sort of ARP poisoning is involved? Ferret on the other hand would be useful :)Last5
*
*
Similare

Last5
Postat de Justeffona pe 05-11-2017 la ora 23:38:55
Articol
Prevacid Buy Online Cytotec En Walmart cialis online Levitra Controindicazioni Italia...

Postat de CharlesReife pe 17-08-2017 la ora 19:02:00
Articol
More info!...

Postat de RobInom pe 17-01-2017 la ora 15:12:37
Articol
Clomid For Male Purchase Worldwide Levaquin 500mg Secure Ordering Pills online pharmacy Big ...

Postat de Lennypsype pe 10-01-2017 la ora 23:20:29
Articol
Review-uri, inclusiv medici cu privire la acest medicament, pe internet, puteți găsi o mulțim...

Postat de Rowdy pe 21-10-2016 la ora 19:34:00
Articol
Vous avez le chic pour dire avec talent ce que je ressens bÃt;2ment&#8e30ª.Je suis cryogÃ...


Newsletter


TagCloud
UE

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro


Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României


Random5
Articol
Campania Îndrăznește să fii mare, seria 5

Dragii noștri,

În caz că le-ați ratat, mai jos aveți link-urile către pozele din seria V, Campania de vară ”Îndrăznește să fii mare!”, Costinești 2012:
Citeste mai mult
Articol
Contracepție

Dragi tineri,

Am creat acest material pentru că fiecare persoană are dreptul la sănătate, inclusiv sănătatea reproducerii, acest drept fiind unul fundamental.

Planificarea familială vă ajută să alegeţi momentul potrivit pentru a avea copii, precum şi numărul lor. Folosirea unei metode contraceptive vă oferă această libertate.

Prin accesarea serviciilor de planificare familială, aveţi o serie de drepturi:

Citeste mai mult
Articol
Campania Îndrăznește să fii mare, seria 4

Dragii noștri,

În caz că le-ați ratat, mai jos aveți link-urile către pozele din seria IV, Campania de vară ”Îndrăznește să fii mare!”, Costinești 2012. Accesați articolul pentru mai multe detalii.
Citeste mai mult
Articol
Povestea sucursalei Iași

Iași, mult succes! Citeste mai mult
Articol
Campania Îndrăznește să fii mare, seria 3

 Dragii noștri,
În caz că le-ați ratat, mai jos aveți link-urile către pozele din seria III, Campania de vară ”Îndrăznește să fii mare!”, Costinești 2012: