Îndrăznește să fii mare! - interviu cu Marian Ursan
Postat de Tineri pentru Tineri pe 03-10-2012 la ora 06:17:35

Pe data de 18 februarie 2012, Marian Ursan, expert UNODC (Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate), activist în domeniul HIV/SIDA recunoscut la nivel naţional şi regional pentru dezvoltarea unor programe de Harm Reduction în rândul persoanelor implicate în sexul comercial şi a celor care consumă droguri injectabile și consultant pentru ANP, Poliţia Capitalei, UNDP, UNAIDS şi Open Society Institute, a susținut un workshop pentru voluntarii Tineri pentru Tineri București. Vă împărtășim mai jos câteva dintre ideile pe care ni le-a transmis:

1. Ce înseamnă pentru tine a fi activist?

Activismul, cel puţin pentru mine, înseamnă ceea ce simţi că poţi face într-o direcţie, în special atunci când este vorba despre oameni. Activismul este acel mic secret care te diferenţiază de ceilalţi profesionişti, este ceea ce simţi tu că trebuie să faci şi nu trece aşa uşor precum o pasiune sau un hobby. Mai mult, se dezvoltă şi îţi cere să te specializezi astfel încât să faci cât mai bine acele lucruri.

2. Ce presupune munca de asistenţă în consumul de droguri?

Munca de asistenţă în consumul de droguri înseamnă o serie de eforturi pentru a stabili contacte cu cei pe care îi vizăm, înseamnă dezvoltarea acestor contacte, stabilirea unei relaţii de încredere… după care se pot construi multe. Cel mai greu este să-i facem să simtă că demersul nostru nu este împotriva lor şi că avem nevoie de participarea lor. Oamenii se aşteaptă ca cei care consumă droguri să se lase, eventual acum. Într-o mică măsură, atunci când se referă la consumatorii de droguri, oamenii au început să accepte debutul în consumul de droguri ca fiind ceva oarecum de înţeles, tolerabil… e greu să faci faţă anturajului, părinţii nu i-au supravegheat, curiozitatea, vârsta…

Lucrurile se schimbă atunci când consumatorii de droguri nu fac schimbările pe care ceilalţi le aşteaptă de la ei. Să renunţe la droguri, să meargă la şcoală, să-şi găsească de lucru şi în general, să dea buna ziua atunci când se întâlnesc pe stradă. De multe ori acest lucru nu se întâmplă. De ce? Munca de asistenţă în consumul de droguri înseamnă răbdare, multă răbdare. Înseamnă să înțelegi că formele avansate de dependenţă nu sunt uşor de depăşit, duritatea sevrajului te transformă, priorităţile devin altele. Prin schimbul de seringi ne asigurăm că cei care consumă droguri nu se îmbolnăvesc prin folosirea în comun a echipamentelor de injectare şi că momentul în care vor face o schimbare, Hepatita C sau HIV nu sunt noile provocări cărora trebuie să le facă faţă. Dincolo de schimbul de seringi, o altă componentă importantă este consilierea, atât pentru reducerea riscurilor, cât şi pentru a explora variantele prin care ei pot merge mai departe, dacă îşi doresc acest lucru. Detoxul, tratamentul substitutiv, sunt opţiuni pe care le discutăm atunci când aceştia sunt pregătiţi. Şi dacă nu sunt pregătiţi? Ne aşteptăm şi la acest lucru, şi ei de la noi, să avem răbdare, răbdare pe care o avem!

3. Povesteşte-mi, te rog, cea mai mare provocare în ceea ce faci!

Cea mai mare provocare a mea, în toţi aceşti ani, a fost să lucrez direct pe stradă. Nu tot timpul am reuşit, uneori pauzele au fost mari pentru că am fost prins în chestiuni administrative, însă de fiecare dată îmi îndrept atenţia şi eforturile către oferirea directă de servicii. Este foarte important să menţii legătura cu oamenii pentru care lucrezi. Chiar dacă sunt în oraş cu prietenii şi mă vad cu un client, nu ratez ocazia să-l salut şi să-l întreb ce mai face şi oamenii îmi răspund. Asta este o parte care îmi păstrează motivaţia de a merge mai departe.

4. Ce-ţi păstrează motivaţia de a continua ceea ce ai început acum 16 ani?

Am început munca de activist când aveam 16 ani, adică jumătate din viaţa mea am petrecut-o în acest domeniu. E mult? E puţin? Ceea ce simt este că nu este suficient. Am multe planuri şi reuşitele de până acum mă determină să continui. „Carusel” este organizaţia pe care am fondat-o împreună cu alţi activişti şi profesionişti în domeniu. Avem o misiune îndrazneaţă şi multă energie să facem ca aceste lucruri să se întâmple.

5. Întâlnirea cu voluntarii „Tineri pentru Tineri” ţi-a atins aşteptările? De ce da?/De ce nu?

Întâlnirea cu voluntarii TnT a fost foarte interesantă. În primul rând pentru că erau foarte tineri. N-am rezistat tentaţiei şi mi-am amintit de cum am început şi eu să fiu voluntar. Am simţit mai multă determinare decât aveam eu, mai multă energie decât aveam eu şi o viziune asupra lucrurilor mult mai clară. Am văzut voluntari bine pregătiţi şi motivaţi să schimbe lumea. Aşteptările mele au fost cu mult depăşite, mai ales că aveam în faţă atâţia tineri pentru tineri.

6. Ce înseamnă pentru tine sloganul “Îndrăzneşte să fii mare!”?

Îndrăzneşte să fii mare înseamnă pentru mine să îţi asumi rolul de om mare, responsabilitatea care vine odată cu acest statut şi preocuparea, în primul rând individuală, pentru ceea ce faci.

Interviu realizat de Stanciu Cristina

Last5
Postat de Pamelah pe 10-12-2014 la ora 08:22:18

Hello would you mind letting me know which wehsbot you’re using? I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good web hosting provider at a honest price? Cheers, I appreciate it!Last5
*
*
Similare

Last5
Postat de Justeffona pe 05-11-2017 la ora 23:38:55
Articol
Prevacid Buy Online Cytotec En Walmart cialis online Levitra Controindicazioni Italia...

Postat de CharlesReife pe 17-08-2017 la ora 19:02:00
Articol
More info!...

Postat de RobInom pe 17-01-2017 la ora 15:12:37
Articol
Clomid For Male Purchase Worldwide Levaquin 500mg Secure Ordering Pills online pharmacy Big ...

Postat de Lennypsype pe 10-01-2017 la ora 23:20:29
Articol
Review-uri, inclusiv medici cu privire la acest medicament, pe internet, puteți găsi o mulțim...

Postat de Rowdy pe 21-10-2016 la ora 19:34:00
Articol
Vous avez le chic pour dire avec talent ce que je ressens bÃt;2ment&#8e30ª.Je suis cryogÃ...


Newsletter


TagCloud
UE

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro


Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României


Random5
Articol
Campania Îndrăznește să fii mare, seria 3

 Dragii noștri,
În caz că le-ați ratat, mai jos aveți link-urile către pozele din seria III, Campania de vară ”Îndrăznește să fii mare!”, Costinești 2012:
Citeste mai mult
Articol
Îndrăznește să fii mare! - interviu cu Marian Ursan

Pe data de 18 februarie 2012, Marian Ursan, expert UNODC (Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate), activist în domeniul HIV/SIDA recunoscut la nivel naţional şi regional pentru dezvoltarea unor programe de Harm Reduction în rândul persoanelor implicate în sexul comercial şi a celor care consumă droguri injectabile și consultant pentru ANP, Poliţia Capitalei, UNDP, UNAIDS şi Open Society Institute, a susținut un workshop pentru voluntarii Tineri pentru Tineri București. Vă împărtășim mai jos câteva dintre ideile pe care ni le-a transmis:

Citeste mai mult
Articol
Comportament responsabil și decizii asumate

Dragi tineri,

Asupra deciziilor pe care le luăm în această perioadă există multe presiuni. De multe ori, prietenii, părinții sau profesorii își doresc să aibă un cuvânt de spus înainte ca voi să luați o decizie.

În aceste condiții, puteți beneficia de experiența celorlalți, dar decizia vă aparține în continuare. Și consecințele la fel. Mai târziu, situațiile la care va trebui să reacționați se vor complica și mai mult, dar dacă vă pregătiți din timp, nu veți avea probleme. Doar au reușit și alții.

Citeste mai mult
Articol
Dezvoltarea și adolescența

Pubertatea și adolescența

Pubertatea este perioada din viaţa noastră care face trecerea de la copilărie către adolescenţă şi este caracterizată printr-o serie de schimbări, ce apar aproximativ în perioada de vârstă 10-14 ani.

La băieți: Citeste mai mult
Articol
110 voluntari pentru un Costinești mai responsabil

Peste 50.000 de tineri au fost informați și au primit prezervative și premii