9 mai sau alterego-ul europenilor
Postat de Tineri pentru Tineri pe 09-05-2014 la ora 06:56:51

Motto -“"Viitorul începe de acum, nu de mâine". 

Vorbim despre o zi cu o valoare și o dimensiune ce se răsfrânge asupra fiecărei națiuni care se află sub egida “In varietate Concordia”. Această zi marchează declarația ministrului de externe al Franței, Robert Schuman, care propunea un plan de colaborare, inițial economic, între state, și după acest moment Europa s-a reconstruit  și consolidat efectiv. Vorbim despre o zi a nașterii Europei, o zi în care atât diplomația și relațiile internaționale au avut de câștigat, cât și valorile și cutumele statelor, în care s-a răspândit ideea de unitate și diversitate.

Uniunea Europeană se răsfrânge asupra întregii societăți, se creează o comunitate în care interculturalitatea oferă posibilitatea de a vedea dincolo de orizonturi, de a trăi experiența de cetățean european.  Europa promovează pacea și solidaritatea, exemple fiind multele misiuni atât în interiorul comunității, cât și în exteriorul ei. Prin acest moment se promovează unitatea și egalitatea, responsabilitatea și paritatea, drepturi fundamentale ale omului ce se regăsesc încă din cele mai vechi timpuri. O dovadă clară este că de la o propunere a unui stat (Franța) s-a ajuns la numărul de 28 de state, care împărtășesc valori și principii comune. 

Europa veghează pentru securitate, este o structură compusă din mai multe paliere, între care cel educațional, cel de tineret, economic și social. În domeniul educației, cu siguranță vă sunt cunoscute mobilitățile Erasmus și Socrates ale studenților și personalului didactic, sau proiectele finanțate prin programul Tineret în Acțiune în domeniul tineretului. În plus, instrumentele structurale se răsfrâng asupra tutoror acestor paliere și schimbă societatea de azi într-o societate în care cetățenii se implică activ. Din perspectiva Fundației Tineri pentru Tineri, odată cu intrarea în UE, am văzut bine-cunoscutul deja Program Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) ca fiind o mare resursă de creștere a societății românești în zone care până atunci nu primeseră bugetele necesare (educația și sănătatea). 

Uniunea Europeană este mai mult decât o simplă structură inter-statală, este un mediu în care fiecare cetățean, fie român, francez,  englez, german sau spaniol și tot așa poate să își împărtășească valorile sub numele de cetățean european. Nu este o dublă identitate, ci o putere care îți permite să înțelegi ce înseamnă cu adevărat statul de drept și drepturile și libertățile cetățenești, valori funadamentale ale Uniunii Europene. 

Așadar, să nu uităm că Europa nu este doar un loc în care se întâlnesc sferele de influență politică, ci este un loc în care toate statele membre și cetățenii acestora au dreptul la opinie, la securitate, la cooperare la toate nivelurile, dar și la transfer de bune practici pentru realizarea progresului unitar. Să nu uităm că istoria ne dovedește că această uniune a națiilor era prevăzută și un exemplu în acest sens este Victor Hugo care spunea în timpul « Primăverii Popoarelor » (1849) că : «Va veni o zi în care voi, francezi, ruşi, italieni, germani, voi toate națiunile continentului, fără să vă pierdeți calitățile distincte şi glorioasa voastră individualitate, veți fonda o unitate superioară şi veți construi fraternitatea europeană. » 

Românii și România sunt mai degrabă euro-optimiști în ceea ce privește viitorul acestei uniuni care are reguli comune, alături de Belgia și Germania (HotNews.ro). Restul Europei e caracterizată de euroscepticism declarat sau în creștere. Acestea sunt detalii, importante însă din perspectiva politicilor publice, în contextul în care România și cetățenii ei abia înțeleg ce înseamnă să fii cetățean european și că acest lucru presupune unele drepturi, dar și responsabilități.

Vlăduț Victor,
Voluntar Mehedinți & București

Last5
Postat de Esther pe 10-12-2014 la ora 09:59:07

salam agha man sabte nam kardam vase wimax mige az 3rah mintoi pardakht koni pole wimaxo karte sharj,kartaye shetab,va hesabe banki mikham bedonam ba karte sharj chejori bayad pardakht kard 94toman bayad pardakht konamLast5
*
*
Similare

Last5
Postat de Justeffona pe 05-11-2017 la ora 23:38:55
Articol
Prevacid Buy Online Cytotec En Walmart cialis online Levitra Controindicazioni Italia...

Postat de CharlesReife pe 17-08-2017 la ora 19:02:00
Articol
More info!...

Postat de RobInom pe 17-01-2017 la ora 15:12:37
Articol
Clomid For Male Purchase Worldwide Levaquin 500mg Secure Ordering Pills online pharmacy Big ...

Postat de Lennypsype pe 10-01-2017 la ora 23:20:29
Articol
Review-uri, inclusiv medici cu privire la acest medicament, pe internet, puteți găsi o mulțim...

Postat de Rowdy pe 21-10-2016 la ora 19:34:00
Articol
Vous avez le chic pour dire avec talent ce que je ressens bÃt;2ment&#8e30ª.Je suis cryogÃ...


Newsletter


TagCloud
UE

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro


Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României


Random5
Articol
Comportament responsabil și decizii asumate

Dragi tineri,

Asupra deciziilor pe care le luăm în această perioadă există multe presiuni. De multe ori, prietenii, părinții sau profesorii își doresc să aibă un cuvânt de spus înainte ca voi să luați o decizie.

În aceste condiții, puteți beneficia de experiența celorlalți, dar decizia vă aparține în continuare. Și consecințele la fel. Mai târziu, situațiile la care va trebui să reacționați se vor complica și mai mult, dar dacă vă pregătiți din timp, nu veți avea probleme. Doar au reușit și alții.

Citeste mai mult
Articol
Dacă ești informat nu ai de ce să te temi

Dragi tineri,

Un studiu realizat de ONU ne-a arătat că peste 98% din populația globului consideră HIV/SIDA ca fiind un subiect important. Mai mult de jumătate dintre voi ați luat contact cu cel puțin o campanie de prevenire HIV/SIDA în ultimul an dar, din diverse motive, preferați să vă gândiți că nu vi se poate întâmpla vouă, că voi nu sunteți expuși. Evident, apare întrebarea: Ce faceți pentru a nu fi expuși? Citeste mai mult
Articol
Mituri urbane

Dragii noștri, 

Venim cu propunerea, drăguță zicem noi, de a discuta săptămânal câte un ”Mit urban” legat de sexualitate.
Ce se va întâmpla?

Noi vom posta săptămânal pe site un ”Mit” iar voi va trebui să ne spuneți dacă sunteți de acord sau nu, și bineînțeles, de ce!
Vă rugăm să lăsați comentariile în cadrul site-ului!
Deasemenea, la sfârșitul săptămânii vom încerca  identificăm răspunsul corect.

Puteți să o considerați o provocare!
Citeste mai mult
Articol
ONGFest - Ziua 1: 230 de vizitatori la cortul Tineri pentru Tineri

Prima zi la ONGFest a fost una extrem de productivă pentru voluntarii Tineri pentru Tineri, pentru că au stat de vorbă cu peste 230 persoane. Citeste mai mult
Articol
Tot ce trebuie să știi despre prezervativ

Dragi tineri,

Probabil ați întâlnit până acum o mulțime de oameni care au deschis un subiect de discuție despre prezervative. Dacă acest lucru nu s-a întâmplat până acum, cu siguranță veți întâlni alte persoane care vor face acest lucru în viitor.

De ce se discută atât de mult despre prezervativ?